Čarobna Velika planina s polji žafrana

Kdaj bodo žafrani prekrili Veliko planino?

Eden najbolj atraktivnih in lepih trenutkov na Veliki planini je čas, ko je slednja prekrita z vijoličasto preprogo žafranov. Letos je bilo ogromno snega, tako da tudi žafrani cvetijo malce kasneje.

Čez dva tedna bo Velika planina vijoličasta

Letos je za nami dolga in mrzla zima, ki je bila bogata s snegom. To je tudi razlog, da bodo polja žafranov na Veliki planini letos nekoliko kasneje kot prejšnja leta. Bela snežna odeja namreč še vedno vztraja, se pa narava prebuja in tako že lahko najdemo prve žafrane.

Na Mali planini že polno žafranov, jutri jih bo prekril sneg

Sneg je pobelil preprogo žafranov na Mali planini Foto: Darja Pogačar
Prve žafrane že lahko najdemo na Veliki planini, medtem ko je na Mali planini že vse zelo vijoličasto in v znamenju pomladi. Včeraj je zapadlo nekaj malega snega in tako lepo prekrilo vijoličasto preprogo z belim puhom snega, jutri pa prihaja še obilnejša pošiljka.

Po jutrišnjem snegu hladen teden, nato bodo začeli cveteti žafrani

Jutri naj bi tako padlo okoli 20 cm snega, kar je sicer manj od napovedanih 30 cm, toda še vedno dovolj, da se bo zima na Veliki planini podaljšala za dober teden, saj snežnim padavinam sledijo mrzli dnevi, ko bo temperatura ponoči presegla -15 °C. Po hladnem tednu pa prihajajo toplejši dnevi, ki bodo sneg hitro stopili, takrat pa se bo planina bohotila v vijoličastem, saj jo bodo prekrila polja žafranov.

Ali lahko rezerviramo svoj oddih?

Seveda! Čeprav nihče ne ve, kdaj se bodo ukrepi sprostili, se tudi pri nas trudimo in živimo v upanju, da bo že jutrišnji dan lepši. Ravno zato sprejemamo rezervacije tako za pomlad, ko bodo žafrani prekrili Veliko planino, kakor tudi za letošnjo poletno sezono.

Izkoristi turistični bon

Prav tako ne pozabite, da če še niste izkoristili svojega turističnega vavčerja, imate čas do konca leta 2021. Te lahko, seveda, ko bo to dovoljeno, koristite tudi v naših kočah “Pravljice na Veliki planini”. Za več informacij nas pokličite po telefonu na 040 850 330 ali pa nam pišite na mail info@koca.si.

Koče Bistra, Ojstrica in Zlatorog že čakajo na vas.