Kdaj na žafrane na Veliko planino?

Prihaja pomlad, toplo sonce in žafrani! Zdaj je čas, da rezerviraš svoj oddih na Veliki planini, če želiš občudovati žafrane. Že prihodnji teden bodo začela cveteti polja žafranov na Veliki planini, Mala planina in Gojški planina. Prve žafrane pa v nižjih delih lahko že najdete.

Prve vijoličaste preproge žafranov že ta teden

Zima je za nami, čeprav sonce še ni raztopilo vseh sneženih zaplat. Zadnje dni je bilo kar hladno, tako da na nekaterih delih lahko opazimo žafrane, ki jih pokriva sneg. Ta počasi, a vztrajno zapušča Veliko planino, na njegovo mesto pa se prebijajo žafrani. Prve vijoličaste rože že najdete ponekod na Veliki planini, nekaj več pa jih je na Mali in Gojški planini. Bela snežna odeja na nekaterih delih še vztraja, vseeno pa pomlad zmaguje, tako že lahko najdemo prve žafrane.

Foto: Alenka Kveder

Žafrani bodo kraljevali en mesec

Za občudovanje žafranov ter uživanje v prebujanju narave je zdaj pravi čas za rezervacijo koče na Veliki planini. Čas žafranov bo trajal vse do konca aprila. Na sončnih predelih bodo prve preproge preplavile planino že ta teden, tiste bolj senčne dele, kjer snežna odeja zaenkrat še vztraja, pa proti koncu meseca.

Konec tedna edinstven dogodek: vijoličasti žafrani pokriti s snegom

Konec tega tedna je napovedana manjša snežna pošiljka, kar je izjemna priložnost, da doživite ta edinstven dogodek, ko vijoličasta polja žafranov prekrije bela snežna odeja. Nekaj je še prostih vikend terminov, prav tako tudi še nekaj terminov med tednom.

Sneg bo spet pobelil preprogo žafranov na Mali planini Foto: Alenka Kveder

Prostih je še nekaj terminov

Prost je zaenkrat še Velikonočni vikend od petka, 29. 3.  do ponedeljka, 1. 4. 2024. Prosta so vsaj v eni koči tudi še preostali vikendi v aprilu, prav tako pa smo že odprli termine v času prvomajskih počitnic.

Preveri proste termine in izberi svojo najljubšo kočo na Veliki planini ter pridi občudovat vijoličasta polja žafranov. Za več informacij nas pokličite po telefonu na 040 850 330 ali pa nam pišite na mail info@koca.si.

Koče BistraKroncaOjstricaZlatorog in Žafran že čakajo na vas.