Exploring Slovenia na obisku

Popoln odklop!

Exploring Slovenia na obisku pri nas!

Sem ter tja gostimo različne blogerje, televizijske ekipe, instagramarje, novinarje ter fotografe. Tokrat smo imeli na obisku ekipo Exploring Slovenia. Tako je nastal naslednji zapis.

Pravljica na Veliki planini ima vse, kar mi je všeč pri gorskih letoviščih: je oddaljena in samotna, a kljub temu dobro povezana z dolino – z nihalko ali pa po cesti, ki se konča le 45 minut stran. Ima dušo in vse majhne prednosti kateregakoli lepega letovišča v dolini, poleg tega pa bivaš v pristni naravi s spektakularnimi pogledi na s soncem osvetljene vršace Alp. Nisem mogla skriti navdušenja, ko so me prijazni lastniki Pravljice na Veliki planini za nekaj dni povabili med zasnežene poti in osupljive sončne vzhode in zahode.

Kužki so v kočah Ojstrica in Bistra (Koči Pravljice na Veliki planini) dobrodošli.
Ali sem omenila, da so psi dovoljeni? Lisa in njen kosmati prijatelj Hari sta bila ravno tako dobrodošla!

Ali sem omenila, da so psi dovoljeni? Lisa in njen kosmati prijatelj Hari sta bila ravno tako dobrodošla!

Pravi spektakel narave … 

Dve minuti od naše male planinske koče smo našli perfektno mesto za zajemanje lepote s soncem obžarjenih Kamniško-Savinjskih Alp in morja megle, ki je pokrivala doline pod nami.

Bilo je med tednom in moji otroci zaradi šole niso mogli zraven, zato sva se na pot odpravila s prijateljem in Pravljico na Veliki planini dosegla okrog 18.30. Bila je že tema in nihalka ni več obratovala, zato sva morala uporabiti alternativno pot po cesti okrog gore vse do najvišjega parkirišča, imenovanega Mačkin Kot. Od tam je bil le še lep 45 minutni pohod po makadamski cesti, po kateri je bilo prenašanje zalog za tri dni precej lažje. Koča je bila prostorna in topla, s kaminom, talnim gretjem in savno, v kateri sva se po pohodu pri temperaturah precej pod lediščem hitreje odtalila.

Jutranja kava pred prikupno Kočo Ojstrica in 360°razgled
Prikupna Koča Ojstrica se nahaja na odprtem in obsijanem pobočju le dve minuti od Gradišča (vrha Velike planine) in ponuja čudovite 360° razglede.

Prikupna Koča Ojstrica se nahaja na odprtem in obsijanem pobočju le dve minuti od Gradišča (vrha Velike planine) in ponuja čudovite 360° razglede.

 

Koča Ojstrica ob sončnem vzhodu
Jutra na planini so vedno najlepša.

Velika Planina ob sončnem vzhodu in zahodu
Čeprav je za sončne vzhode in zahode v mojem srcu posebno mesto, jih je praktično nemogoče doživeti, ne da bi preskočila polovico svojega nočnega spanca. Plus, pa če to priznam ali ne, koordinacija ponoči ni moja najboljša vrlina. Zato je za nekoga, ki svoj spanec obožuje, tako kot ga jaz, nočitev prav na kraju, kjer si si vedno želel doživeti tisti čarobni sončni vzhod ali zahod, prava izbira! Pet minut po tistem, ko sem se zbudila, sem že bila na svoji mali privatni terasi, srkala vroč čaj in se izgubljala v čudovitih živahnih barvah in spektakularnih prizorih oddaljenih le za met kamna.

Le kratek sprehod in narava vam pokaže najlepše iz svoje zbirke.
Barve na Veliki planini dajejo prav poseben čar.

Izleti iz Pravljice na Veliki planini
Ampak veste, kaj je še boljše? Lahko bi dobesedno šla iz svoje koče na pohod po očarljivi neokrnjeni naravi, raziskovala globoke jame (Veternica in Dovja Griča) in stare pastirske stanove, ki so jih večinoma spremenili v vikende, drsala na majhnih zamrznjenih ribnikih in in se sproščala zunaj na snegu.

Sonce in sneg, recept za popoln zimski dan na Veliki planini
Ni ga lepšega kot popoln dan v zimski pravljici na Veliki planini

Moj dan na Veliki planini se je začel z 1-2 urnim sprehodom pred zajtrkom

Je treba hodit, ampak se je treba tudi sproščati, mar ne?!

Resnično, bilo je lepo in nisem mogla verjeti, da je tako čudovito področje tako enostavno dostopno! Iz koče smo dobesedno odkorakali v nadrealistični svet! Priznamo, imeli smo najboljše možne pogoje z neomejenim soncem in meglo, ki je zakrivala dolino. In snegom. Vendar kljub temu mislim, da je nekaj dni preživetih v kočah “Pravljice na Veliki planini” vedno užitek, saj bi se v manj prijaznem vremenu lahko sproščala v savni!” je v svojem blogu zapisala Jerneja Fidler Pompe, po domače Neja.

Celoten članek najdete na tej povezavi.

Lorenzo in Jerneja sta bivala v Koči Ojstrica, morda pa ju ob naslednjem obisku gostimo v Koči Bistra. Tudi vi lahko rezervirate svoj oddih v eni izmed naših koč. Vse proste termine lahko preverite  na podstrani “Rezervacije“, nam pišete na info@koca.si ali pa nas pokličete po telefonu 041 851 779.

 

Foto: Lorenzo Acciai

Komentarji so zaprti