Ni bila skrivnost, toda nikoli nismo pisali o tem. Mnoge med vami je zanimalo, kako poteka prenova take koče ter kaj vse je potrebno, da lahko uživate v kočah Pravljice na Veliki planini. Nejc Vozelj, študent Fakultete za gradbeništvo in geodezijo, nas je o vsem podrobno izprašal in pripravil članek z naslovom “Pravljica na Veliki planini – trajnostna prenova koče”, ki je objavljen v reviji Študentski most.

Misel na Veliko planino v vsakemu izmed nas prebudi občutek svežega gorskega zraka in čudovito kuliso visokih gora. Na prostrani planoti zelenih pašnikov tik nad gozdno mejo iz daljave zaslišimo zvonjenje kravjih zvoncev. Največjo prepoznavnost in edinstven ambient pa planini dajejo tradicionalne pastirske koče.

Tipična arhitekturna zasnova lesenih koč, ki so raztresene po južnem delu planine, je prvotno služila potrebam planšarjev. V počitniškem naselju na SZ delu Velike planine, ki so ga zgradili v 60. letih prejšnjega stoletja, koče s svojo zunanjo podobo sledijo arhitekturi tradicionalne pastirske koče, vendar pa so bistveno udobnejše za bivanje kot pastirske. Z namenom ohranjanja kulturne dediščine so danes številne izmed teh koč prijetno počitniško bivališče pohodnikom in obiskovalcem. Primer slednjih sta tudi koči Ojstrica in Bistra, ki sta pred kratkim doživeli celovito prenovo.

Koči sta bili pred prenovo zaradi nezadostnega vzdrževanja v dokaj slabem stanju, načeti so bili celo njuni nosilni elementi. Pri prenovi so bila upoštevana načela ohranjanja kulturne dediščine, zato je njuna zunanja podoba ostala nespremenjena. Streha iz tipičnih smrekovih lesenih skodel, ki se razteza skoraj čisto do tal, je bila mestoma obnovljena z novimi skodlami, ki so bile z namenom enotnosti značilne srebrne barve predhodno namenoma izpostavljene zunanjim vplivom. Tudi najmanjši detajli, kot so polkna in kovani vključki na oknih ter vratih, so bili po obdelavi ponovno nameščeni na svoje izvorno mesto. Edino vidno spremembo sta zaradi povečanja zmogljivosti doživela dimnika, obdana s temno pločevinasto oblogo, ki se diskretno vključuje v izgled koče.

Kočama je bil za namen oskrbe z vodo dograjen zbiralnik vode velikosti 32 kubičnih metrov. Gradnja le-tega je bila zaradi potrebne globine vkopa, ki zagotavlja ustrezno odpornost proti zmrzovanju tudi pri najnižjih zimskih temperaturah, in zaradi lastnosti tal izjemno zahtevna. Armirano betonski zbiralnik je obdan s termoizolacijskimi ploščami, nad njim pa je 1 meter debel sloj nadkritja.

Večje posege pa je doživela notranjost obeh koč. Izpostaviti velja, da je les, ki je bil med prenovo odstranjen, skoraj v celoti zgolj obdelan in vrnjen na svoje prvotno mesto v koči. Zaradi želje po toplotni izolaciji lesenega poda so pod predhodnim lesenim podom izvedli armirano betonsko ploščo, na katero so namestili termoizolacijske plošče in jih prekrili z lesenimi deskami. Podobno so izolirali tudi zunanje stene, ki so na notranji strani prav tako obložene z leseno finalno oblogo. S tem koči tudi po prenovi ohranjata prvotni izgled. Leseni stropniki niso bili potrebni zamenjave, zato so bili obdelani zgolj površinsko. Oprema v koči je v celoti iz masivnega lesa, les pa je kot osnovni material uporabljen tudi pri novi moderni kuhinji. Z domišljeno prenovo notranjosti se je povečala tudi kapaciteta obeh koč, koča Ojstrica lahko sprejme 9 gostov, koča Bistra pa 10.

Poseben izziv je bila osvetlitev prostorov, saj zaradi majhnih oken v notranjost nekaterih prostorov pride le malo svetlobe. Problem so poleg večjega števila luči rešili z izbiro svetlejšega premaza desk, ki poleg svetlosti daje tudi vtis večjega prostora in dodatno izraža čar lesa samega. V obeh kočah se za ogrevanje prostorov uporablja kamin, ki se nahaja v skupnem prostoru, kopalnici pa sta ogrevani s talnim gretjem.  V koči Ojstrica je gostom na voljo tudi po meri izdelana finska savna.

Tako kot v notranjosti tudi na terasi prevladuje les. Znotraj značilne lesene ograje, ki je sestavni del vsake tradicionalne koče na Veliki planini, je na leseni pod postavljena velika miza in okoli nje klopi iz masivnega smrekovega lesa.

Če želite doživeti lepoto neokrnjene narave in uživati ob čudovitem razgledu, vam bivanje v eni izmed koč na Veliki planini ponuja pravljično doživetje planšarskega življenja.”

Avtor: Jernej Vozelj

p.s.: celoten članek ter povezavo do revije najdete na tej povezavi.